You're The Only One

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, August 14, 2012

Practical Day

Assalamualaikum readers.. :)

so today is my 2nd day of practical.. quite enjoy la suda.. even my first day is really bad... :( what had happened to me on my first day? well, me and my friends salah pegi hospital.. actually miscommunication seja ba ni.. we tot yang Male Medical I punya ward pindah suda di QEH II.. rupanya officially dorang pindah is on tuesday, which is today la... then awal2 pagi kami dengan yakinnya naik bus untuk ke QEH II... sdgkan sepatutnya kami naik bus utk ke QEH I... :D really funny la.. salah naik level lagi.. we go up to level 6. padahal situ hanya ada ward Orthopedic sejaa.. 
so here saya mau story-morie sikit what had happened to me during my 1st and 2nd day. :)

1st day ( 13.08.2012 ) 
After bingung2 sendiri, we decide to go to QEH I by our own.. call punya call kereta cartar, last2 sampai juga d QEH I. tp quite late. masuk wad around 7.40 gitu.. nasib tu SN nda marah kami.. wheeeuuuww.. lega.. first day, sangat sucks.. even ada staff sana yang okay, mesra alam but ada jg la yang hampeh sikit... punya malang patient yang dia jaga.. bukan mau complain apa la, tp she said she's allergic dengan student.. xpa la, maybe dia lahir2 ja jadi Staff Nurse suda kan? bukan macam kami, pegi skola rendah, skola menengah, saya masuk matrix lagi, baru masuk kolej jadi student nurse. :D nvm. let her with her attitude, and i hope one fine day im not gonna have attitude like that. amin~

and 13 August is my adorable cuttie lil sis punya bday.. happy birthday to you~ happy birthday to you, happy birthday to Win~ happy birthday to you.. :) 

2nd day ( 14.08.2012 )
dis is the best part. akhirnya jumpa procedure yang kami boleh dapat cross for buku log.. even bukan prosuder teras but at least jumpa la.. BMA ( Bone-Marrow Aspiration ). scary dowh. haha! tida baaa.. tu doctor akan masukkan jarum di tulang bahagian iliac/sternum (besanya iliac for adult la) tuk dapatkan darah. basically for diagnos dia punya disease & utk buat biopsy. kami cuma asses seja. even kena marah2 oleh sister sebab yala, kami xbrapa tau sgt tentang prosuder tu. tida kena ajar pun apa yang perlu di buat. just kena bagitau apa y perlu ada. nvm, it's a part of learning. tida boleh ambil hati sgt, org ckp "marah tandanya sayang".. jadi maksudnya, tu sister sayang kami ba, dia tia mau kami jadi bad and worst nurse. :) 

the sad part is when mau ambil vital sign suda.. one of the patient died. :'( seriously, saya tahan hati seja tgk family arwah sedih.. saya hiba tengok isteri uncle tu nangis. i know how she feel. saya pernah kehilangan orang yang saya sayang juga.. in this year seja brapa orang suda.. my late grandpa, both my late grandma, my uncle, my friend, my cousin. :'( it hard to tell. sangat susah untuk tidak menangis di depan family patient. but i have to strong. tahan perasaan. bukan saya keras hati tapi to be profesional. cause big girls don't cry aight? :') semoga arwah di tempatkan di kalangan orang-orang yang beriman. amin. so, please... i need your help, tolong sedekahkan arwah surah al-Fatihah. :) al-fatihah

so people, ingat la yang dunia ni just sementara seja. last-last kita kembali juga kepada Allah s.w.t
hopefully bila kita di hisab nanti, buku amalam kita, kita terima di tangan kanan. so, sepanjang bulan Ramadhan ni, jom kita top up pahala. jaga hubungan dengan Allah, jaga hubungan dengan manusia. :) and banyakkan bersedekah. have a great days out there earthlings. much love, ME. :)

2 comments:

Ety Salbiah Abdurrasik said...

Hye dear..hehe..thats the bitter and sweet..so,keep it..someday u'll remember it when u are officially become staff nurse..hehe..good luck exam..

Adila Nuryein said...

heee.. thanks kakak.. huaaaaa.. lama nda tgk blog.. busy~busy~Busy... :( nda sempat owww mau update.. baru tgk.. semoga cepat sembuh.. cepat2 sembuh supaya dpt balik p kolej. :)